Nowe fakty - Dowiedz się jak zaparzyć włoską kawę w tych 5 banalnych krokach - Portal kawowy

najlepsza włoska kawa ziarnista

Wybór kawy to przede wszystkim kwestia

Któż z nas nie lubi rozkoszować się filiżanką ciepłej kawy? Niektórzy sięgają po nią zaraz po przebudzeniu, inni od razu po wejściu do pracy. Kawa umila nam także spotkania rodzinne i towarzyskie nadając im przyje

Nowe fakty - Dowiedz się jak zaparzyć włoską kawę w tych 5 banalnych krokach - Portal kawowy najlepsza włoska kawa ziarnista
mny klimat.
Kawa jest podstawa kultury Włoch. Kawa włoska już od XVI wieku była eksportowana na Wschód. Aktualnie jest popularna na całym świecie.
Ale jaką kawę pić? To nie jest bez znaczenia. Obecnie mamy dostęp do różnych rodzajów kaw oraz różnych metod ich przyrządzania. Dodatki do kaw też często są przez nas wybierane jako podkreślenie smaku lub nadanie zupełnie innego smaku kawie.
Włosi mają swoje rytuały dotyczące picia kawy, piją odpowiednie rodzaje kawy o właściwych porach dnia. Mleczne kawy takie jak cappuccino, są pijane przez Włochów jako dodatek do śniadania a w ciągu dnia Włoch wybrałby espresso.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze włoskiej kawy? Z całą pewnością na głębie koloru, datę wypalenia ziarna, aromat - delikatny, przyjemny a nie cierpki.
Wybór kawy to przede wszystkim kwestia gustu i smaku. Jedni lubią zaparzać tak zwaną czarnuszkę, inni preferują kawy rozpuszczalne, wielu stosuje do kawy mleko, śmietankę i słodziki. Na rynku dostępne są też sprzęty do zaparzania kawy które w połączeniu z najnowocześniejszymi technologiami pozwolą wydobyć z kawy to co najlepsze - smak i aromat.
Ekspresy do kawy to bardzo modny sprzęt. Jego wielorakość też jest rozmaita, są ekspresy automatyczne i półautomatyczne, na tabletki, na saszetki, na kapsułki...We włoskich domach funkcjonuje również kawa robiona w kawiarce.
Ekspresy do kawy, kawiarki to narzędzia które pozwolą nam bawić się przyrządzaniem kawy i odkrywać nowe smaki.


Niestety tak silnej woli nie mamy

Jesteś pewnie ciekaw drogi czytelniku, o czym myśli przeciętny człowiek, kiedy wstanie rano. To też w zależności od porannych upodobań. Przeważnie jednak pojawia się tylko jedna myśl. Napić się dobrej kawy. No tak. Co zrobimy, kiedy takowego towaru w domu nie mamy, a do sklepu nie ma zbytnio czasu, aby się wybrać ponieważ musimy się pojawić w pracy? Nie ma innego wyjścia, jak tylko przecierpieć i dopiero na miejscu wykonywania swoich obowiązków zawodowych można zrealizować to pragnienie lub jeśli mamy odpowiednio silną wolę przecierpieć cały dzień i dopiero wtedy usiąść do degustacji. Niestety tak silnej woli nie mamy. Pewna grupka ludzi pracujących w jednej z firm utknęła na drodze pomiędzy miastami ponieważ mikrobus, którym podróżowali uległ awarii i nic nie wskazywało na to, aby została ona w porę usunięta. Naprawa tego samochodu trwała bardzo długo. Dlatego też gdy już przybyli na miejsce, jakie było zdziwienie szefa, gdy pierwsze co usłyszał podczas wejścia ekipy do zakładu pracy było gromkie zawołanie: "Kawa. Kawa. Kawa." Na korytarzu stały dwa potężne ekspresy do kawy. Szybko zapach tego aromatycznego napoju rozszedł się po firmie. Nagle jeden z pracowników stwierdził: "Szefie. Dziś mi nawet nie przeszkadza, że to jest kawa włoska. Jaka by nie była, to zawsze jednak kawa." Tak to się dzieje z typowymi kawożłopami. W sytuacji kryzysowej nie przeszkadza im to, że nie jest to ich ulubiony napój. Ważne jest poczucie nasycenia się jakimkolwiek już aromatem, byle byłoby to coś kawowego.


chcąc napić się espresso wystarczy że

Włosi wymyślili wszystko, co ma związek z najlepszą kawą. Od nazewnictwa (latte, cappuccino, macchiato), przez niesamowite ekspresy do kawy, aż do największych producentów (Lavazza, Illy). Jeśli szukamy napoju charakteryzującego się najlepszą jakością, jedyną słuszną odpowiedzią jest kawa włoska.

W czasach, gdzie króluje frappuccino i twory temu podobne, Włosi niezmiennie pozostają przy tradycyjnych kawiarniach. Niezależne kawiarnie obsługiwane przez profesjonalnych baristów, stanowią we Włoszech raczej regułę niż wyjątek. Niektóre miejsca są otwarte od XVIII wieku, co jest prawdziwym ewenementem. Nasza pierwsza kawa włoska powinna stanowić dla nas prawdziwą ceremonię. Przede wszystkim, nie prośmy o waniliowe latte na chudym mleku z bitą śmietaną - nie ten kraj. Większość napojów można zamówić jednym słowem. Np. chcąc napić się espresso wystarczy, że powiemy caffè. Americano to shot espresso z wodą, a macchiato - z mlekiem. Jednak królem jest cappuccino, które włosi spożywają do śniadania. Pamiętajmy, żeby nie zamawiać go w porze obiadowej i później, bo z pewnością spotkamy się ze zdziwieniem albo uśmiechem na twarzy baristy. Włosi po prostu tego nie robią.

Picie kawy we Włoszech, to jedno z najbardziej autentycznych, kulturowych i kulinarnych przeżyć. Warto wspomnieć, że także jedno z najtańszych, bo espresso kosztuje tam grosze. Sprawmy sobie przyjemność, odwiedzając tradycyjną kawiarnię i poczujmy się jak prawdziwi mieszkańcy tego kraju. A jeśli mamy ochotę na dodatek bitej śmietany, zdecydujmy się na deser.


Czas tylko dla nas... Obecnie na sklepowych

Parzona kawa o poranku to prawdziwy rarytas. Deser dla podniebienia. Chwila zapomnienia, relaksu. Czas tylko dla nas...

Obecnie na sklepowych półkach można znaleźć kawy rozpuszczalne oraz kawy ziarniste. Oczywiście prawdziwy aromat, oryginalność smaku znajdziemy wyłącznie w kawach ziarnistych, a ekspresy do kawy ułatwiają nam codzienne przygotowanie tej recepruty. Dodam, że kawa włoska, cieszy się ogromnym zainteresowaniem na całym świecie. Cappucino, włosi pijają od rana. W ciągu dnia, najlepsza dla nich jest kawa latte lub mocniejsze espresso. Kawa włoska ma głębie smaku. Jej oryginalność doceniają wszyscy fani kawy. Ci, dla których espresso jest nieco za mocne, mogą spróbować kawy "americano" ponieważ jest podawana w formie bardziej rozcieńczonej.
Ekspresy do kawy są tańsze i droższe, ale przy wyborze idealnego urządzenia warto zwrócić uwagę na design, możliwość parzenia kawy z ciepłym mlekiem, oraz jakie rodzaje kawy możemy przygotowywać. Kawa włoska ma bardzo dużo alternatyw w przepisach. Przyrządzenie idealnego napoju, dla niektórych nie jest oczywiste, w związku z czym ekspresy do kawy będą dobrymi inwestycjami. Warto pamiętać aby kupować sprawdzoną, ziarnistą kawę. Nie da się jej porównać do kawy rozpuszczalnej. Jeśli preferujemy subtelniejszy smak, wybieramy ziarenka jaśniejsze. Ważne aby ziarna miały głębię koloru. Przy zakupie kawy powinniśmy zwrócić uwagę na szczelność opakowania. Na koniec należy pamiętać, że kawa pita jako czyste espresso powinna mieć lepszą jakość niż kawa parzona w cappuccino.


Sklepy internetowe z kawą mieloną

Kawa mielona jest dość łatwo dostępna w sklepach spożywczych, a jej wybór jest szeroki. Jednak wiele kaw mielonych, które można kupić w zwykłych sklepach ma dość intensywny aromat i nieco gorzkawy posmak. Nie wszystkie kawy mielone będą się nadawały do ekspresów ciśnieniowych, między innymi dlatego, że ziarna są zbyt mocno rozdrobnione. Jeśli więc chcemy się zaopatrzyć w dobrą kawę mieloną, która będzie odpowiednia do ekspresu i będzie posiadała bardziej wysublimowany aromat, warto sprawdzić oferty sklepów internetowych zajmujących się dystrybucją kawy. Zaletą kupowania kawy mielonej jest to, że jest gotowa do użycia od razu, a przy odpowiednim przechowywaniu zachowa aromat przez długi czas. Ponadto gotowe kawy mielone mogą się składać z różnego rodzaju ziaren kawowca, dzięki czemu tworzą mieszankę, która posiada znacznie bogatszy smak. Różne mieszanki kaw będą posiadały specyficzny posmak, charakterystyczny dla danego gatunku kawy, który w połączeniu z innym tworzy ciekawe kombinacje smakowe.